اهمیت نیلینگ و انکراژ در ساخت و ساز چیست؟

بسیاری از ما هنگام گذر از اتوبان‌های شمال تهران، جاده‌های بین راهی و …  با پروژه‌های عمرانی مختلفی روبه‌رو شده ایم برای به ثمر رسیدن این پروژه‌ها از ابزار‌های عجیب و عملیات‌های پیچیده عمرانی کمک گرفته شده است که هر کدام در جایگاه خود نقش مهمی را ایفا کرده‌اند. نیلینگ یا میخکوبی و مهارگذاری یا انکراژ یکی از این روش‌ها هستند که در بهسازی خاک انجام می‌شوند.

نیلینگ یا میخکوبی چیست و چرا انجام می‌شود؟

در چند سال اخیر روش نیلینگ یا میخکوبی به دلیل کاربردی بودن زیاد بسیار رواج پیدا کرده است. این روش یکی از موثر ترین و ایمن ترین روش‌های حفاظت از گود بوده به این صورت که شامل خاک برداری مرحله به مرحله و تثبیت هر مرحله از گود با استفاده از نیل‌های مربوط به همان مرحله و سپس عملیات خاکی مرحله بعد می‌باشد. فضای عملیاتی که پس از روش نیلینگ در اختیار پیمان‌کار قرار می‌گیرد خیلی بیش‌تر از روش‌های دیگر پایدار می‌باشد که باعث سرعت عملکرد در فضای پروژه خواهد شد. نیلینگ یا میخکوبی یکی از روش های پایدارسازی گود میباشد که به معنای تسلیح برجای خاک موجود با نصب میلگردهای فولادی نزدیک به هم در یک سطح شیبدار یا در محل گودبرداری و اجرای بالا به پایین آن است. در دیواره خاکی میلگردها داخل گمانه‌های حفاری شده قرار گرفته و به منظور جلوگیری از خوردگی میلگردها و انتقال مناسب‌تر نیروها بین خاک و میلگرد توسط دوغاب سیمان پر می‌شوند. این عملیات، یک مقطع مسلح پایدار ایجاد می‌کند که توانایی نگهداری خاک پشت خود را دارد. این مسلح سازی ها به صورت مقاوم عمل کرده و اثر خود را از طریق اندرکنش خاک- میلگرد حاصل از ایجاد تغییر شکل در خاک اعمال می‌کند. باید توجه داشت که میخ‌ها غالباً در کشش عمل می‌کنند ولی در شرایط خاصی، عملکرد خمشی و برشی آنها نیز در نظر گرفته می‌شود.

 

 

مراحل روش نیلینگ یا میخکوبی به چه صورت است؟

روش اجرای نیلینگ در پنج مرحله انجام می‌شود که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد.

مرحله اول: خاکبرداری

در این مرحله خاک به اندازه‌ای که به صورت ۲۴ تا ۴۸ ساعت پایدار بماند حفاری می‌شود معمولا به اندازه ۱ تا ۲ متر بسته به نوع خاک می‌تواند متفاوت باشد ضمن آنکه عمق حفاری باید به اندازه‌ای باشد که ماشین آلات نیلینگ بتوانند به راحتی کار خود را انجام دهند.

گام دوم: حفاری چاهک‌‌‌ها

چاهک‌هایی به صورت مایل دردیواره‌ها به وسیله دستگاه‌های مخصوص حفاری می‌شود که از ابعاد دقیقی بر خوردار هستند.

گام سوم:قراردادن میلگرد و تزریق دوغاب

دوغاب‌ها به جهت ایجاد پیوستگی خاک و میلگرد و همچنین جلوگیری از خوردگی میلگرد نیز استفاده می‌شود. لازم به ذکر است دوغاب نقش اصلی انتقال تنش از زمین به میخ‌ها را اعمال می‌کند.

گام چهارم:اجرای پیوسته موقت

پوشش موقت نقش سطحی را ایفا می‌کند که اجزای سازه میخکوبی و نیلینگ را به یک دیگر متصل می‌کند.

گام پنجم:اجرای پوسته نهایی

پوشش دائمی پس از انجام تمامی مراحل بالا صورت می‌گیرد. ضخامت این پوشش کم بوده و بین ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر مسدود می‌شود.

مزایا و معایب روش نیلینگ یا میخکوبی کدام‌اند؟

روش نیلینگ یک روش پر طرفدار است که از مزایای زیادی بر خوردار می‌باشد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد با ما همراه باشید.

امکان اجرا در فضای محدود

روش میخکوبی یا نیلینگ از روش‌هایی است که امکان اجرا در فضای محدود نیز دارد و فقط مخصوص پرو‌ژه‌های بزرگ نیست.

امکان تقویت طرح در حین اجرا

این روش همانطور که توضیح داده شد وظیفه تقویت گود را بر عهده دارد، یکی از مزایای بسیار مهم روش نیلینگ امکان تقویت در حین اجرا می‌باشد که محبوبیت این روش را دو چندان کرده است.

اجرای همزمان گودبرداری و پایدارسازی

در روش نیلینگ امکان اجرای هم زمان گودبرداری و پایدار سازی نیز وجود دارد که این موضوع سبب می‌شود سرعت پروژه چندین برابر شود.

 

انکراژ چیست؟

از جمله روش‌های رایج و پرکابرد گودبرداری عمیق و پایدار کردن شیب‌ها استفاده از روش انکراژ است. با استفاده از این تکنیک توان خاک برداری در برابر کسیختگی چندین برابر می‌شود. در این روش مانند روش میخکوبی و نیلینگ از یک شی که از جنس فولاد می‌باشد استفاده می‌شود تا مقاومت خاک را در برابر نیرو‌های برشی زیاد کند. با توجه به اینکه انکراژ برای پیاده سازی نیاز مند ابزارآلات پیشرفته و نیروی متخصص و ماهر است از روش نیلینگ و میخکوبی گران‌تر است برای همین نیلینگ از محوبیت بیشتری نسبت به انکراژ برخوردار است.

اجزای مهم انکراژ کدام‌اند؟

انکراژ اجزای زیادی دارد اما از مهم ترین آن‌ها می‌توان به انکر، طول آزاد و محور اشاره کرد. یک سیستم انکراژ از المان‌های مختلفی تشکیل شده است که شامل لوله، سر انکر و صفحه باربری می‌توان اشاره کرد. انکراژ در یک پروژه بسیار تاثیر گذار است و از مهم ترین بخش‌های یک پروژه به حساب می‌آید که حتما باید انجام شود.

تفاوت نیلینگ و انکراژ در چیست؟

همان طور که گفته شد نیلینگ و انکراژ هردو از روش‌های رایج پایدارسازی گود برداری هستند، این دو روش همانطور که شباهت‌های زیادی با هم دارند تفاوت‌هایی هم دارند، از جمله تفاوت‌هایی که می‌توان به آن اشاره کرد عبارت است از:

نیلینگ نسبت به انکراژ از هزینه کمتری برخوردار است.

انکراژ برای اجرا به ابزارات دقیق و نیروی ماهر دارد برای همین نسبت به نیلینگ از هزینه بیشتری برخوردار است.

نیلینگ نسبت به انکراژ سریع تر اجرا می‌شود.

اگر می‌خواهید سریع تر پروژه خود را جلو ببرید بهتر است از روش نیلینگ استفاده کنید زیرا سرعت اجرای آن بالاتر است نسبت به سرعت اجرای انکراژ.

در روش انکراژ از میلگرد‌های مقاوم‌تری نسبت به روش نیلینگ استفاده می‌شود.

در روش انکراژ از میلگرد‌های فولادی که ۶ تا ۸ برابر بیشتر مقاومت دارند نسبت به میلگرد‌های معمولی استفاده می‌شود.

در روش نیلینگ محدوده کوچک تری از خاک مسلح می‌شود.

روش نیلینگ در مسلح کردن خاک محدود تر از روش انکراژ می‌باشد.

شما باید با سنجش نوع خاک، فضای پروژه و بودجه تصمیم بگیرید که کدام یک از این دو روش برای پروژه مورد نظر مناسب تر هستند.

 

آشنایی با ابزار آلات نیلینگ و انکراژ

انکراژ و نیلینگ یک کار تخصصی و پیچیده می‌باشد. این روش‌ها بدون استفاده از ابزارآلات تخصصی امکان پذیر نیست در این مقاله برای اطلاع رسانی بهتر ما به معرفی چند نوع از ماشین آلات این دو روش بهسازی خاک می‌پردازیم.

دریل واگن

برای حفاری، گمانه زنی، چانه زنی در معدن،نیلینگ، انکراژ و میکروپایل از تجهیزات دریل واگن استفاده می‌شود. دریل واگن ها از انواع زیادی برخوردار هستند که هر کدام از آن ها درجای خود به کار برده می‌شوند.

دستگاه شاتکریت

دستگاه شاتکریت خشک زن به این صورت می‌باشد که ماسه و سیمان مخلوط شده را توسط کارگر وارد قیف دستگاه می‌کنیم، سپس قیف دستگاه به وسیله الکتروموتور مرکزی دستگاه می‌چرخد و ماسه سیمان به دریچه انتهایی که پشت سر آن جریان هوا قرار دارد می‌رسد، سپس ماسه و سیمان با سرعت زیاد وارد شلنگ شات می‌شود وشلنگ شات ماسه و سیمان را هدایت می‌کند تا به سر نازل برسد.

و بسیاری از ابزار آلات دیگر که شما می‌توانید برای آشنایی بیشتر به وبسایت https://abrand-co.com   مراجعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا