آیا pco درمان دارد؟ انواع روش درمان تخمدان پلی کیستیک
تنبلی تخمدان یا pco نوعی اختلال هورمونی است که پزشکان متخصص زنان و زایمان (gynecologist) آن را با عنوان سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز معرفی میکنند. در این بیماری تخمدانها بزرگ هستند و کیستهای زیادی در آنها وجود دارد. اگر به این بیماری مبتلا باشید، احتمالا با عوارضی مانند بینظمی سیکل قاعدگی، آکنه، افزایش رشد موهای زائد (هیرسوتیسم، Hirsutism) و ناباروری مواجه میشوید. دکتر زنان و زایمان با توجه به اینکه شما قصد بارداری دارید یا نه، شیوه درمانی مناسب را تجویز میکند. مطالعه این مقاله شما را با رایجترین تکنیکهای درمان PCO آشنا میکند.
درمان قطعی تخمدان پلی کیستیک چیست؟
قبل از هر چیز باید بدانید راهی برای درمان قطعی تنبلی تخمدان (Polycystic Ovary Syndrome) وجود ندارد، اما با استفاده از شیوههای مختلف به خوبی میتوانید این اختلال هورمونی و عوارضی ناشی از آن را مدیریت کنید:
اصلاح سبک زندگی برای تنبلی تخمدان
به نظر میرسد کاهش وزن در درمان PCO موثر است. رابطه بین چاقی و تنبلی تخمدان پیچیده بهنظر میرسد اما ظاهرا سطح هورمون انسولین (Insulin) در زنانی که اضافه وزن دارند، بیشتر است. این امر موجب مقاومت به انسولین در بدن (Insulin Resistance) میشود و در نتیجه سطح آن افزایش مییابد. بالا بودن سطح انسولین تخمدانها را برای تولید آندروژنهای بیشتر (androgens، هورمونهای مردانه) تحریک میکند. افزایش این هورمونها نیز روند طبیعی تخمکگذاری را مختل خواهند کرد و در نتیجه زمینه برای کیست تخمدان مهیا میشود. کاهش وزن بهطور موثری میتواند این چرخه را متوقف کند.
این نکته را به یاد داشته باشید که اضافه وزن یک عامل خطر برای PCOS است، اما همه زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای اضافه وزن نیستند و PCO میتواند در افراد با هر وزنی رخ دهد.
غذاهای مناسب کیست تخمدان چیست؟
اگر برای درمان PCO تصمیم گرفتهاید در کنار دکتر زنان و زایمان از کمک متخصص تغذیه (Nutritionist) نیز کمک بگیرید، در مسیر درستی قرار دارید. اما باید بدانید تغذیه به تنهایی نمیتواند در کنترل این اختلال هورمونی به شما کمک کند. در ادامه راهکارهای عمومی را مطالعه میکنید که میتوانید از آنها در رژیم غذایی خود برای مدیریت تنبلی تخمدان استفاده کنید.
غذاهایی با کربوهیدراتهای پیچیده در کنترل قند خون و جلوگیری از کیست تخمدان به شما کمک میکنند. این غذاها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- غلات کامل مانند برنج قهوهای و جو
- حبوبات مانند عدس، نخود و لوبیا
- پروتئینهای بدون چربی مانند مرغ بدون پوست، ماهی قزلآلا
- روغنهای سالم مانند روغن زیتون
- غذاهای غنی از فیبر مانند انواع توت ها، سیب، گلابی و مرکبات
- آجیل و دانهها مانند بادام، دانه چیا و دانه کتان
- سبزیجات مانند کلم بروکسل و هویج
- غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مانند چای سبز یا انواع سبزی با برگ تیره
علاوهبراین خوردن وعدههای غذایی منظم و متعادل و میان وعدهها در طول روز میتواند به تثبیت سطح قند خون و جلوگیری از کاهش انرژی کمک کند. همچنین در طی روز به اندازه کافی آب بنوشید و بدن را هیدراته نگه دارید. برای این منظور میتوانید از دمنوشهای گیاهی مانند چای نعناع، بابونه، دارچین و زنجبیل به عنوان درمان مکمل نیز استفاده کنید.
درمان pco با ورزش چگونه است؟
فعالیت بدنی منظم میتواند از جنبههای مختلف مانند مقاومت به انسولین، مدیریت وزن، تعادل هورمونی به مدیریت PCOS کمک میکند. نوع و شدت ورزش باید متناسب با سطح آمادگی جسمانی و وضعیت سلامتی شما باشد. با توجه به این فاکتورها میتوانید به سراغ ترکیب تمرینات هوازی و قدرتی، پیادهوری، دوچرخهسواری، شنا و… بروید.
درمان تنبلی تخمدان با دارو
پزشکان متخصص زنان و زایمان با توجه به علائم و اهداف درمان، داروهای مختلفی را برای بیماران تجویز میکنند. از رایجترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قرص های ضد بارداری خوراکی
برای بسیاری از بیماران بهترین قرص برای درمان تخمدان پلی کیستیک، قرصهای ضدبارداری است. آنها به تنظیم چرخه قاعدگی، کاهش سطح آندروژن، کنترل آکنه و رشد موهای زائد در زنان مبتلا به PCOS کمک میکنند.
داروهای باروری
اگر به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستید و در عینحال قصد باردار شدن نیز دارید، ممکن است پزشک متخصص زنان و زایمان داروهایی مانند کلومیفن سیترات (کلومید، Clomid) یا لتروزول (فمارا، Femara) را برای تحریک تخمکگذاری تجویز کند.
در مواردی که داروهای باروری مانند کلومیفن سیترات ( clomiphene citrate) یا لتروزول (letrozole) موثر نیستند، ممکن است از گنادوتروپین ها برای تحریک تخمکگذاری استفاده شود.
متفورمین (Metformin)
قرص متفورمین به بهبود مقاومت به انسولین کمک میکند. این دارو در تنظیم سیکل قاعدگی و بهبود باروری در زنان مبتلا به PCO موثر است.
باید بدانید پزشکان انتخاب دارو و برنامه درمانی را بر اساس علائم، وضعیت سلامتی و اهداف باروری تعیین میکنند. به همین دلیل شیوههای درمانی و نوع دارو در بیماران متفاوت است. گاهیاوقات برای درمان و کنترل این اختلال هورمونی به هیچ دارویی نیاز ندارید.
آلت: قرص متفورمین را میبینید که میتواند در درمان PCO موثر باشد.
آیا درمان تنبلی تخمدان در خانه امکان دارد؟
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نیاز به یک رویکرد جامع دارد. شما میتوانید در کنار توصیههای پزشک با تغییر سبک زندگی و تغذیه مناسب این بیماری را کنترل کنید. اما اگر به این فکر هستید که به تنهایی و بدون مشورت با پزشک با این بیماری مواجه شوید، زمان را از دست میدهید و در عینحال احتمالا به نتیجه مطلوب نخواهید رسید.
سندرم تخمدان پلی کیستیک اغلب منجر به مقاومت به انسولین، ناباروری، کیست تخمدان و سیکلهای قاعدگی نامنظم میشود. با این حال فاکتورهایی مانند چاقی و مقاومت به انسولین زمینه را برای بیماریهای روماتولوژیک افزایش میدهند.
اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید و درد مفاصل، التهاب یا سایر علائم روماتولوژیک را تجربه میکنید؛ ضروری است در کنار متخصص زنان و پزشک غدد با پروفسور روماتولوژی تهران (روماتولوژیست، rheumatologist) نیز مشورت کنید.
سریعترین درمان تنبلی تخمدان چیست؟
به بهانه درمان سریع PCO به سراغ روشهای غیراصولی نروید. برای درمان تنبلی تخمدان باید زمان بگذارید؛ زیرا یک اختلال هورمونی پیچیده و متابولیکی است. بجای درمان سریع بهتر است به فکر مدیریت مداوم این بیماری باشید تا بتوانید علائم و عوارض آن را کنترل کنید.
اگر در این زمینه نگرانی دارید میتوانید از طریق خدمات آنلاین سلامت، مشاوره آنلاین دریافت کنید و سوالات خود را با پزشکان مطرح کنید. همچین امکان رزرو اینترنتی مطب پزشک متخصص نیز برای شما وجود دارد.