از ویرانههای پلاسکو تا آیندهی ساخت و ساز: نقش کلیدی ساندویچ پانل در ایجاد ساختمانهای ایمنتر
یکی از اتفاقات هولناکی که معمولا گریبان ساختمانهای غیر ایمن را میگیرد، حادثه حریق و ریزش سازه است. پلاسکو نخستین آسمانخراش مدرن خاورمیانه در سال 54 بود که به دلیل عدم رعایت ایمنی در سازه و استفاده از مصالحی که در مقابل آتش مقاومت اندکی داشتند، سرانجام در سال 95 فرو ریخت و پلاسکوی 42 متری مدفن آتشنشانها شد.
علت اصلی این حادثه اتصال برق و نشت همزمان گاز از کپسول عنوان شده که در صورت استفاده از مصالح ایمن در ساخت سازه، خسارتهای مالی و جانی به حداقل میرسید.
اهمیت استفاده از مصالح نسوز در صنعت ساختمان
شاید تا قبل از آتش سوزی و ریزش ساختمان پلاسکو، تنها تعداد اندکی از سازندگان در پی ایمنسازی در یک ساختمان بودند؛ اما پس از این حادثه دلخراش و غمبار، فعالین حوزه ساخت و ساز بر آن شدند تا از مصالحی در پوشش جدارههای ساختمانها استفاده نمایند که در اثر آتش سوزیهای بزرگ دچار ریزش نشده و میزان خسارتهای ناشی از آن را به حداقل برسانند.
حریق از جمله حوادثی است که امکان رخ دادن آن برای هر سازهای در کاربریهای مختلف وجود دارد و پیش نیاز مقابله با آن استفاده از مصالح کارآمد و مواد نسوز میباشد. یکی از موارد مهم مرتبط با متریالهای نسوز، ویژگیهای خاص هر پروژه است که درصورت انتخاب آگاهانه مصالح، خطرات احتمالی ناشی از آتش نیز برطرف خواهد شد.
نحوه مقاومت مصالح ساختمانی در برابر آتش
حادثه آتش سوزی در تمامی ساختمانهای ساخته شده در نقاط مختلف جهان به یک خطر جدی تبدیل شده، به طوری که مطابق با گزارشات، عنوان شده که تنها در ایالات متحده سالانه بالغ بر دوهزار آتش سوزی با شدت بالا روی میدهد.
این حادثه مرگبار منجر به تدوین استانداردهایی شد که رفتار هر ماده ساختمانی را در برابر شعلههای آتش عنوان نمود. متریالهای مختلف مطابق با رفتارشان در مواجهه با آتش در چند دسته اصلی قرار گرفتند که این کلاسبندی به شرح زیر است:
A1: مواد قرار گرفته در این دسته به طور کامل نسوز هستند.
A2: احتراق در مواد این سطح بسیار ناچیز است.
B1: مقاومت این مواد در مقابل شعلهور شدن بالا میباشد.
B2: مواد این دسته مناسب برای صنعت ساختمان بوده و مقاومت قابل توجهی دارند.
B3: قدرت پایداری مواد این سطح اندک میباشد.
در کلاسبندی عنوان شده موادی که در سطح اول قرار میگیرند کاملا نسوز و غیر قابل احتراق هستند. همچنین باید عنوان کرد که علاوهبر این موارد، سطوح دیگری نیز وجود دارند که ضعف آنها در برابر آتش بسیار بالا بوده و قدرتی در کاهش خطرات آتش سوزی ندارند. گرید مقاومت تمامی انواع متریال ساندویچ پانل یکسان نبوده و تنها تعدادی از آنها نسوز یا کندسوز میباشند.
بهرهمندی از ساندویچ پانل نسوز در ساخت یک ساختمان
احداث یک سازه کاملا نسوز امری پرهزینه بوده و کمتر پروژه ساخت و سازی را میتوان یافت که کارفرما هزینه بالایی را برای این امر تقبل نماید؛ لذا مهندسان و پیمانکاران به دنبال استفاده از متریال مقاوم در برابر آتش هستند که از نظر اقتصادی نیز به صرفه باشد.
ساندویچ پانل ضد حریق یکی از مصالحی است که براساس میزان مقاومت آن مقابل آتش و عایق به کار رفته در آن، در پروژههای مختلفی کاربرد دارد و به طور کلی به دو دسته تقسیم میشود:
- نسوز
- کندسوز
هرچند که ساختار این دو پانل ساندویچی با یکدیگر مشابه است؛ ولی نحوه برخوردشان در مقابل حریق به خصوص آتش سوزیهای بزرگ متفاوت بوده و دلیل این تفاوت نیز به نوع فوم به کاررفته در ساختار پانل برمیگردد.
درواقع عملکرد پنل در برابر حرارت شدید و آتش تا حد زیادی به جنس ماده عایق به کاررفته در ساختار آن بستگی دارد. برای مثال پانل نوع اول که نسوز بوده از فوم پشم سنگ در هسته مرکزی استفاده میشود و زمانی که پلی ایزوسیانورات یا به اختصار PIR در لایه میانی به کار رود پانل کندسوز خواهد بود.
ایجاد سازهای ایمن با ساندویچ پنل پلی اورتان
یکی از انواع فومهایی که جهت عایق بندی پانل ساندویچی در هسته مرکزی قرار میگیرد، پلی اورتان است. این ماده خود شامل دو زیرمجموعه PIR و PUR بوده که نوع PIR آن یک محصول بهینه شده و توسعه یافته بر پایه پلی اورتان است و مقاومت بالایی در برابر آتش از خود نشان میدهد. پلی ایزوسیانورات حتی با ضخامت اندک خود نیز بهرهوری ساختمان را بالا برده و نقش عمدهای در افزایش ایمنی سازه ایفا میکند.
درست است که ساندویچ پنل PIR در حرارتهای بسیار بالا میسوزد؛ ولی تحت عنوان عایق کندسوز از آن یاد میشود و در سازههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از مهمترین دلایل استفاده از این عایق عبارت است از:
- PIR در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی دمای بسیار زیادی را تحمل میکند.
- با از بین رفتن اثر مستقیم شعله آتش، PIR خاموش میگردد.
- پلی ایزوسیانورات مانع از شعلهور شدن آتش در آتش سوزیهای بزرگ میشود.
- PIR از نفوذ آتش به سایر نقاط جلوگیری میکند.
- این ماده یک عایق بسیار خوب در مقابل رطوبت نیز به حساب میآید.
- وزن این عایق بسیار سبکتر از سایر مصالح بوده که موجب کاهش وزن کلی ساختمان خواهد شد؛ این ویژگی در کاهش خسارتهای ناشی از حریق نیز تاثیر بالایی دارد.
آینده ساختوساز با ساندویچ پانل نسوز ماموت
از آنجا که در تمامی سازهها خطر حریق وجود داشته و مواجهه با آتش به نوع مصالح به کار رفته در آنها برمیگردد، کارشناسان توصیه میکنند تا برای کاهش خطر آتش سوزی در پروژههایی که ریسک این حادثه بالا میباشد، از مصالح و متریل نسوز استفاده شود.
شرکت ماموت باکیفیتترین نوع ساندویچ پانل را با فوم پلی اورتان PIR ارائه میدهد که مقاومت بسیار بالایی در برابر شعلههای آتش دارد. با به کارگیری پنل PIR ماموت در یک ساختمان، از پراکندگی و انتقال شعلههای آتش به بخشهای مختلف سازه جلوگیری شده و میزان خسارات مالی و جانی به حداقل میرسد.
قیمت پنل ساندویچی شرکت ماموت
اگر تمایل داشتید با استفاده از مصالح مقاوم به حریق، سازه خود را در مقابل آتش سوزی ایمن کنید، میتوانید از طریق شمارههای شرکت ماموت برای سفارش محصول موردنظر با کارشناسان بخش فروش مجموعه ارتباط برقرار نمایید و قیمت را جویا شوید.