رابطه باورنکردنی اختلال در خواب و سرطان
تحقیقات نشان میدهد اختلالات خواب طولانی مدت ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطانها را افزایش دهد. اما خواب و سرطان از طرق دیگری نیز در هم تنیده هستند. داشتن یک خواب خوب شبانه در طول دوران درمان سرطان دشوار است و میتواند یک چالش مادام العمر برای نجات یافتگان باشد.
کار در شیفتهای شبانه و خطر ابتلا به سرطان
به گزارش دکتر اسلیپ، اختلال در «ساعت بیولوژیکی» بدن، که خواب و هزاران عملکرد دیگر را کنترل میکند، ممکن است احتمال ابتلا به سرطانهای سینه، روده بزرگ، تخمدانها و پروستات را افزایش دهد. قرار گرفتن در معرض نور هنگام کار در شیفتهای شبانه برای چندین سال ممکن است سطوح ملاتونین را کاهش دهد و سلولهای سرطانی را تشویق به رشد کند.
دلایل بروز سرطان به علت اختلال در خواب
خواب برای سالم نگه داشتن سلولهای بدن و عملکرد صحیح آن ضروری است. در زمان خواب، بدن شما مشغول نگهداری و ترمیم سلولهای فراوان است. این باعث میشود تا اطمینان حاصل شود که مغز، سیستم عصبی و سیستم ایمنی بدن به طور طبیعی کار میکنند.
یکی از فرآیندهای حیاتی که در طول خواب رخ می دهد، ترمیم«دی ان ای»( DNA) است. دی ان ای حاوی اطلاعات حیاتی و مسئول ایجاد و نگهداری سلولهایی است که اندامها و ارگانهای اصلی بدن شما را تشکیل می دهند.
دی ان ای در داخل هر سلول قرار دارد و سلولها اغلب در برابر چیزهایی مانند گرما، قرار گرفتن در معرض سموم و تشعشعات محیطی آسیب پذیر هستند. خوشبختانه، بدن معمولا قادر به رفع آسیب دی ان ای است. خواب کافی میتواند به این روند ترمیم دی ان ای سلولی کمک کند.
ترمیم دی ان ای آسیب دیده بسیار مهم است زیرا تغییرات ناخواسته در آن میتواند منجر به سرطان شود. در حالی که برخی از ناهنجاریهای دی ان ای ارثی هستند، بیشتر آسیبهای وارد به آن پس از تولد رخ میدهند. در صورت عدم ترمیم تغییرات در دی ان ای سلول، به طور بالقوه شرایط ابتلا به سرطان ایجاد میشود.
خطر سرطان برای کم خوابها و زیاد خوابها
تحقیقات در مورد میزان خواب یک فرد و خطر ابتلا به سرطان نتایج متناقضی را نشان داده است. برخی از مطالعات ارتباط بین کمتر از شش ساعت خواب و خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ یا معده را نشان دادهاند. اما تحقیقات دیگر ارتباط قوی بین سرطان و کم خوابی پیدا نکردهاند.
در تحقیقاتی دیگر همچنین به بررسی این موضوع پرداخته شده که آیا خواب زیاد میتواند بر خطر ابتلا به سرطان تأثیر بگذارد؟ برخی شواهد نشان میدهد که بین بیش از ۹ ساعت خواب در شب و ابتلا به سرطان روده بزرگ، کبد، سینه و ریه ارتباط وجود دارد.
با این حال، دانشمندان هنوز ثابت نکردهاند که خواب زیاد یا کم میتواند مستقیما بر خطر ابتلا به سرطان تأثیر بگذارد. اگر چنین ارتباطی وجود داشته باشد، ممکن است به عملکرد هورمون خواب ملاتونین یا نحوه تاثیر خواب بر سیستم ایمنی و متابولیسم مربوط باشد.
آنچه میتوان انجام داد
اما چه راه حل و توصیههایی برای آن دسته از افرادی که کم خواب یا زیاد خواب هستند یا در خوابشان اختلال ایجاد میشود و احتمالا با خطر فزاینده ابتلا به سرطان روبرو هستند، وجود دارد؟
دکتر کاترین روبل، از مرکز سرطان جان هاپکینز کیمل که در تحقیقاتی در باره ارتباط اختلال در خواب و بیماری سرطان مشارکت داشته میگوید: مهم است غربالگریهای سرطان توصیه شده از جمله ماموگرافی، تستهای غربالگری سرطان کولورکتال و بررسیهای پروستات توصیه شده توسط پزشک را انجام دهید.
منبع:
همشهری