گزارش کامل ایسنا؛ گفت‌وگو برای وفاق

همایش یک روزه گفت‌وگوی ملی درباره وفاق ملی امروز-پنج شنبه-۲۰ دی ۱۴۰۴ به ابتکار معاونت راهبردی ریاست جمهوری و سخنرانی رئیس‌جمهور در سالن همایش کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش ایسنا، در این همایش علاوه بر مسعود پزشکیان رئیس جمهور، محمدجواد ظریف معاون راهبردی ریاست جمهوری و جمعی از فرهیختگان و صاحب نظران کشور سخنرانی کردند و پنل‌های گفت‌وگوی مسأله‌محور از سوی صاحب‌نظران به همراه پاسخ به پرسش‌های حاضران انجام شد.

منیت‌ها عامل بی‌عدالتی‌هاست

در ابتدای این همایش  رئیس‌جمهور تاکید کرد: ایران جایی است که حق و عدالت را باید به خود ببیند و برای حق و عدالت شاخص وجود دارد.

مسعود پزشکیان ادامه داد: جایی که دیگران را نمی ببینیم و عدالت را رعایت نمی کنیم این منیت است که اجازه نمی دهد حق دیگران دیده شود و منصفانه برخورد شود. عامل بی‌عدالتی و نادیده گرفتن حقوق انسان‌ها منیت است. در آیات و احادیث زیادی تاکید شده هم برای حق و هم برای عدالت باید بر مبنای حق عمل شود. پیامبر)ص) فرستاده شده تا بر اساس حق عمل کند و تابع هوای نفس نشود. کسانی که راه‌شان را از این مسیر کج کنند عذاب عظیمی را گرفتار می‌شوند چون روز حساب و کتاب را یادشان می‌رود.

امروز؛ آغاز گفت‌وگو است

در ادامه، معاون راهبردی رئیس‌جمهور ابراز امیدواری کرد که روش او در وفاق از سوی دیگران دنبال شود.

محمدجواد ظریف افزود: امروز آغاز گفت‌وگو است، بیشتر دوستانی که در جلسه امروز به گفت‌وگو می‌پردازند علاوه بر این‌که شخصیت‌های برجسته علمی و اندیشمندان ما هستند ،عموماً مقاله هم ارائه کردند.البته ما با ۳ هدف برخی که مقاله ارائه نکرده بودند را هم دعوت کردیم، هدف اولمان حضور جنسیتی است یعنی اینکه هماهنگی بین آقایان و خانم‌های شرکت کننده وجود داشته باشد که البته از سوی خانم‌ها مقالات زیادی ارائه شد.

وفاق یک راه و روش است؛ دعوا نکنیم

دبیر علمی همایش گفت‌وگوی ملی درباره وفاق ملی نیز با بیان اینکه امید است که این همایش راهی بگشاید، افزود: امیدوارم بتوانیم گفتگوی ملی را توسعه دهیم و دامنه وفاق ملی را نه فقط در حلقه های تنگ جناحی و گزینش مدیریت های اجرایی و تقسیم غنایم سیاسی بلکه در سطوح مدنی، اجتماعی، محیط زیستی، اقتصادی و فرهنگی گسترش دهیم. وفاق یک راه و روش است؛ دعوا نکنیم.

 پنل جریان‌های سیاسی و وفاق ملی

علاوه بر امور اقتصادی باید در امور سیاسی و فرهنگی نیز وفاق کنیم

در بخش دیگری از این همایش نمایندگان جریان‌های سیاسی با حضور در پنل جریان‌های سیاسی و وفاق ملی در همایش گفت‌وگوی ملی درباره مباحث مختلف صحبت کردند و خواستار توافق بر سر اصول مشترک شدند.

وفاق بر سر مشترکات

محمدرضا جلایی‌پور به عنوان رئیس در  پنل جریان‌های سیاسی و وفاق ملی با بیان اینکه اجماع در گفت‌وگوها این است که بازی حذفی سیاسی باید متوقف شود منازعه باید تبدیل به رقابت شود، افزود.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: برای شروع حول مسائل اقتصادی وفاق گسترده‌تری بین نیروهای سیاسی داخل حاکمیت وجود دارد. حول مسائل اقتصادی اجماع زیادی وجود دارد اما همه مسئله موضوع اقتصاد نیست. باید درباره سایر بازیگران این میدان به توافق برسیم.

وفاق در سایه رقابت

در ادامه دخانچی دیگر عضو پنل مذکور گفت: وفاق وقتی امکان پذیر است که رقابت وجود داشته باشد. یعنی علاوه بر حوزه‌های اقتصادی در حوزه‌های اجتماعی و سیاسی نیز باید وفاق وجود داشته باشد. رقابت فقط شکل اقتصادی ندارد بلکه در حوزه سیاست و فرهنگ نیز باید رقابت و وفاق ایجاد شود. از لحاظ فنی تفکیک آنها از همدیگر ممکن نیست.

تبدیل وفاق به اپوزیسیون «هرگز»

سعیدآجرلو دیگر عضو پنل گفت: اگر کسی در وفاق دنبال تغییر قانون اساسی است؛ بنده می‌گویم، هرگز. اگر جریان وفاق تبدیل به اپوزیسیون نظام شود کارش تمام است.

وفاق قابل حل است اما…

هم‌چنین محمد قوچانی در بخشی از این پنل گ با تاکید بر ضرورت اصلاح قانون انتخابات مبتنی بر تحزب تاکید کرد: تا این طور نشود مشکل وفاق حل نمی‌شود.  بنده در آستانه ۵۰ سالگی قرار دارم و دیگر جوان نیستم که بخواهم با ناپختگی حرف بزنم. باید از آسمان پایین بیاییم و روی زمین با هم صحبت کنیم.

نقش جنگ طلب‌ها در وفاق

عماد بهاورد هم با بیان اینکه وفاق بدون مشارکت و حضور مردم امکان‌پذیر نیست، تصریح کرد: این‌که تمام صلح طلبان کشور و دنیا دور هم جمع شوند اما جنگ طلبان همراهی نکنند نمی‌توان به توافق رسید. باید این گروه‌ها را به شکلی کنترل کرد تا سیستم را به سمت تنش و درگیری نبرند.

پنل مفهوم سنجی وفاق ملی

«وفاق» در گرو حل مسئله «ایران» ممکن است

در حاشیه همایش گفت‌وگوی ملی درباره وفاق ملی، کارشناسان و اساتید حاضر در پنل مفهوم سنجی وفاق ملی بر محدود بودن زمان و افزایش جدی فشارهای دشمنان بر ایران و لزوم رسیدن به وفاق ملی تاکید کردند.

وفاق باید تبدیل به گفتمان و نهادینه شود

در این پنل سید صادق حقیقت در اظهاراتی تاکید کرد: رئیس جمهور برای این‌که در خصوص وفاق موفق شود باید فشار اقتصادی را از طبقات اجتماعی باید بر دارد. باید گفتمان وفاق همچون گفتمان اصلاحات نهادینه شود موضوعی که در گفتمان اعتدال اتفاق نیفتاد.

زمینه‌های وفاق قدرتمند باید ایجاد شود

در ادامه این پنل هادی خانیکی هم با بیان این‌که « انتظار نتیجه‌ای متفاوت از این همایش نسبت به سایر همایش‌های مشابه گذشته، می‌رود.» ادامه داد: در نشست‌های مختلف دانشگاهی و مدنی مسئله وفاق مطرح شده است و ما نیز امروز در این نشست باید پیرامون این مفهوم به نتیجه برسیم. از گفتمان اعتدال اثری در جامعه سیاسی دیده نشد اما گفتمان اصلاحات به صورت نسبی در جامعه نهادینه شد. زمینه‌های قدرتمند وفاق ملی باید به وجود آید.

وفاق در گرو حل مسئله «ایران»

هم‌چنین سعید معیدفر در این پنل گفت: نمی‌توانیم بدون شناخت ایران اولویت‌های مورد نیازمان را تعیین کنیم. متاسفانه استراتژی‌هایی تعیین کرده‌ایم که جوابگو نیست. به همین دلیل است که هر یک از مسئولان و اساتید دانشگاه‌ها می‌گویند چیزی که من می‌گویم اولویت کشور است.

وی تاکید کرد: وفاق زمانی اتفاق می‌افتد که مسئله ایران در داخل حل شود نه مسئله این جناح و اون جناح و این حزب و آن تشکیلات.

«وفاق» برای «تنازع» پادزهر تولید کند

ابوالفضل دلاوری هم در ادامه پنل با بیان اینکه مفهوم وفاق در دولت جدید معنا و مفهوم دیگری پیدا کرده است، ادامه داد: در سیاست تنازعی بازیگران و نیروهای سیاسی تمام موضوعات را به حوزه تعارض و تخاصم تبدیل می‌کنند و بعد درگیری به وجود می‌آورند. آنان خودِ منازعه را هدف قرار می‌دهند. وفاق باید برای این دیدگاه پادزهر تولید کند تا سیاست مصالحه جایگزین شود.

«وفاق» یک ظرفیت و فرصت است

محمدمهدی مجاهدی نیز که ریاست این پنل را بر عهده داشت، تاکید کرد: باید از ظرفیتی که رئیس‌جمهور در حوزه وفاق به وجود آورده است استفاده بهینه کنیم. وفاق لزوماً یک معنا ندارد بلکه فرصتی برای هم‌اندیشی و هم افزایی بین مجموعه علوم انسانی کشور است.

پنل وفاق ملی و توسعه

بدون وفاق ملی توسعه و رشد کشور اتفاق نخواهد افتاد

در ادامه همایش گفت‌وگوی ملی درباره وفاق ملی، نمایندگان جریان‌های سیاسی با حضور در پنل وفاق ملی و توسعه  به بحث و تبادل نظر با یکدیگر پرداختند.

آقای پزشکیان در چهارچوب وفاق باید قدرت را بازآرایی کند

محمد فاضلی، جامعه شناس و استاد دانشگاه  به عنوان رئیس پنل وفاق ملی و توسعه با بیان اینکه وفاق به روایتی نیاز دارد تا جامعه بین المللی را تحت تاثیر قرار دهد، افزود: ایران امروز فاقد روایتی است که کشورهای دیگر را تحت تاثیر قرار بدهد.  ایران امروز هیچ داستان انسجام بخش قانع کننده‌ای ندارد. رسیدن به وفاق مستلزم روایتی است که همه مردم جامعه آن را باور کنند. آقای پزشکیان در چهارچوب وفاق باید قدرت را بازآرایی کند. به نحوی که گروه‌های نخبه میانی از صحنه قدرت کمرنگ شوند و توافقی شکل بگیرد تا هسته سیاسی داخلی توسعه پیدا کند. حل مشکل فقر چند بعدی و تولید بزرگ مقیاس قابل رقابت در جهان از جمله مهم ترین اثرات این توسعه یافتگی است.

نزاع میان گروه‌های مختلف مانع رشد است

محسن یزدان‌پناه، استاد دانشگاه هم در این پنل عنوان کرد: بیشتر از یک دهه است که رشد کشور متوقف شده است و نزاع میان گروه‌های مختلف جامعه افزایش پیدا کرده است. در صورت تشدید نزاع، نیازهای اولیه برای رشد را نمی‌توانیم تجربه کنیم.

جاه‌طلبان در صورت وفاق هم گامی در جهت توسعه کشور برنخواهند داشت

هم‌چنین حسین مرعشی، دبیر کل حزب کارگزاران در این پنل با بیان اینکه مسئولانی که فاقد جاه طلبی مثبت هستند در صورت وفاق هم گامی در جهت توسعه کشور برنخواهند داشت، تصریح کرد: رقابت بین نهادهای خصوصی و سیاسی بهتر باعث اصلاح کشور می‌شود. وفاق ملی محصول توسعه است. دکتر پزشکیان با انتخاب شعار وفاق و تنظیم رابطه خوب خود با رهبر انقلاب فرصت خوبی برای توسعه کشور را در اختیار دارد. در حال حاضر در سیاست خارجی کشورمان وضعیت پرچالشی را داریم. آقای پزشکیان باید متوجه باشد که جایگاه مهم و نقش تاریخی را می‌تواند ایفا کند.

مسائل توسعه‌ای و شکاف‌ها باید حل شود تا وفاق ملی شکل بگیرد

احمد موثقی، استاد دانشگاه هم در ادامه پنل وفاق ملی و توسعه با اشاره به اینکه توسعه سیاسی به معنای ظرفیت و کارآمدی یک نظام سیاسی در پاسخ‌گویی به بحران‌های جامعه است، افزود: تا زمانی که مسئله هویت ملی شکل نگیرد، انسجام و وفاق ملی شکل نخواهد گرفت. مسائل توسعه‌ای و شکاف‌ها باید حل شود تا وفاق ملی شکل بگیرد. بسیج ملی برای توسعه باید شکل بگیرد. دولت و بخش خصوصی باید در این موضوع کمک کنند. توسعه صلح محور باید در دستور کار دولت و حکومت قرار بگیرد.

بدون وفاق و هماهنگی همه گروه‌ها، توسعه و رشد کشور انجام نخواهد گرفت

هم‌چنین زهرا کاویانی، پژوهشگر اقتصادی اظهار داشت: چرا امروز نرخ بازماندگی کودکان از تحصیل رو به افزایش است؟  از ابتدای انقلاب تاکنون رشد خیلی خوبی در موضوع بهداشت و سلامت داشتیم و این موضوع حول وفاق ملی در کشور شکل گرفت. بدون وفاق و هماهنگی همه گروه‌ها، توسعه و رشد کشور انجام نخواهد گرفت.

پنل افق‌های بین‌المللی وفاق

وفاق باید در سطح حاکمیت و مردم شکل بگیرد

در بخش دیگری از همایش گفت‌وگوی ملی درباره وفاق ملی، نمایندگان جریان‌های سیاسی با حضور در پنل افق‌های بین‌المللی وفاق به بحث و تبادل نظر با یکدیگر پرداختند.

جهت‌یابی بسیار مهم است

سید محمد کاظم سجادپور، استاد دانشگاه و معاون وزیر خارجه دولت دوازدهم به عنوان رئیس پنل افق‌های بین‌المللی وفاق گفت: بنیان شناسی قدم بعدی ایجاد وفاق است.  باید بنیادهای فکری و عملی مهمی را ایجاد کنیم. جهت یابی نیز بسیار مهم است. مدیریت کردن پیچیدگی‌های جهانی در عرصه سیاست خارجی را نباید فراموش کنیم. سیاست خارجی در ایران مانند رانندگی در تهران است. حتی اگر ما حواس جمع باشیم ممکن است دیگری با ما تصادف کند.

وفاق یعنی منافع همه مردم فراهم شود

هم‌چنین الهه کولایی، استاد دانشگاه در این پنل اظهار داشت: در منطقه‌ای زندگی می‌کنیم که پیرامون ما تحولات مهمی درحال رخ دادن است و باید ادراک خود را از محیط بیرونی به حداکثر برسانیم.  نظام‌های دموکراتیک کمتر به دنبال ماجراجویی هستند. وفاق به این معناست که در داخل کشور شرایطی شکل بگیرد تا منافع همه مردم فراهم شود.

نباید هستی خود را به نیستی دیگری ترجیح دهیم

حسین سلیمی، استاد دانشگاه هم  در پنل افق‌های بین‌المللی وفاق ملی عنوان کرد: وفاق ملی به عنوان اجماع نیست. سیاست وفاق ، رقابت‌های گروه‌های سیاسی را به سمت و سویی مثبت می‌برد. در موضوع وفاق باید باهم سازگاری داشته باشیم. نباید هستی خود را به نیستی دیگری ترجیح دهیم.

وفاق ابتدا باید در سطح حاکمیت و سپس در سطح مردم شکل بگیرد

هم‌چنین محمدحسین عادلی، استاد دانشگاه در این پنل با تاکید بر اینکه وفاق ابتدا باید در سطح حاکمیت و سپس در سطح مردم شکل بگیرد، گفت: سیاست خارجی یک امر ملی است و در امر ملی باید وفاق ایجاد شود و نباید جناحی فکر کنیم. کشوری که از نظر اقتصادی قوی تر باشد، مقاومت قوی‌تری خواهد داشت. تامین امنیت کشور در صورتی ایجاد می‌شود که با کشورهایی که اقتصاد قوی دارند، ارتباط برقرار کنیم.

 اندیشه «وفاق» برگرفته از آموزه‌های دینی و پیامبر(ص) است

در اختتامیه همایش «گفت‌وگوی ملی برای وفاق ملی» که به همت معاونت راهبردی رئیس جمهور برگزار شد٬ زهرا بهروز آذر معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور،‌ گفت: موضوع وفاق شاید اولین باری که به صورت رسمی در ادبیات سیاسی ما مطرح شد٬ با حضور آقای پزشکیان بود؛ برداشت من این است که مفهوم وفاق در ذهن آقای پزشکیان٬ بر گرفته از آموزه‌های اسلام و زندگی پیامبر اسلام(ص) بوده است.

وی ادامه داد: بنظر من جنس وفاق٬ به معنای آینده‌ای است که باید مبتنی بر داشته‌های موجود خلق شود. در نهایت فکر می‌کنم که وفاق نوعی اندیشه و نگرش است که باید بیشتر به آن پرداخته شود.

 فوری ترین مسئله در ایران همبستگی اجتماعی است

سپس الیاس حضرتی رئیس شورای اطلاع رسانی دولت چهاردهم با تاکید بر اینکه فوری ترین مسئله همبستگی اجتماعی است، افزود: این موضوع باعث امیدآفرینی می‌شود؛ چرا که موجب می‌شود مردم قدرت تاب آوری بالایی داشته باشند. امروز جامعه کرد، عرب، اهل سنت، بلوچ و گیلک در قدرت سهیم شدند و حضور دارند. این تابوها شکست. خانم بهروزی آذر در هر جلسه دولت آمار حضور زنان در مدیریت را گزارش می‌دهند. ۹ فرماندار زن داریم و تلاش می‌کنیم این عدد به ۳۱ برسد.

وفاق ملی برای حل مسائل جامعه است

محمد فاضل استاد دانشگاه و جامعه شناس هم گفت: حکومت و مردم می توانند همدیگر را فرسوده کنند.  توافق یعنی به جای فرسایش بر مسائل مشترک بایستیم. نقطه شروع این موضوع از معیشت و اقتصاد و توزیع منافع شروع می‌شود.

در ادامه محمدرضا جلایی‌پور، پژوهشگر اجتماعی افزود: از بسیاری از هزینه‌های اضافی در این همایش صرف نظر کردیم. نیاز به نهادهای عادلانه تر و فراگیرتر داریم. این‌ها نتیجه وفاق است. وفاق ابتدا از پایین جامعه و در اندیشکده‌ها جوشید. قبل از تایید صلاحیت آقای پزشکیان عده‌ای گفتند پیروزی ایشان برد برد است.

سپس کیومرث اشتریان، استاد دانشگاه نیز تصریح کرد: در هراس از یکدیگر زندگی می‌کنیم. هراس انسان را به خطا می‌اندازد. جامعه ایرانی نباید از یکدیگر بترسد. باید فضای گفتمانی را بسازیم. کار فکری در کشور کم انجام شده است. این گفتمان از میان گفت‌وگوهای احزاب شکل می‌گیرد. همایش امروز ما مقاله‌ای نبود. بحث و گفت‌وگویی بود.

 وفاق به معنای شنیدن صدای مخالفین است

در پایان همایش «گفت‌وگوی ملی برای وفاق ملی» معاون رئیس جمهور با تاکید بر اینکه مردم اصل وفاق هستند. سی درصدی که در این انتخابات شرکت نکردند، کسانی هستند که درد کشور را می‌فهمند. باید با این‌ها گفتگو کنیم. وفاق به معنای تقسیم رانت و ایجاد شرکت سهامی نیست.

محمدجواد ظریف ادامه داد: نشنیدن مردم یعنی راه غلط را ادامه دادن. مردم اصل وفاق هستند. سی درصدی که در این انتخابات شرکت نکردند، کسانی هستند که درد کشور را می‌فهمند. باید با این‌ها گفتگو کنیم. وفاق به معنای تقسیم رانت و ایجاد شرکت سهامی نیست. وفاق به معنای شنیدن مخالفین دولت و شنیدن مردم است. هرچه داریم از مردم داریم. اگر مردم نبودند جنگ را باخته بودیم. مردم در برابر اشغال ایران و تحریم‌ها مقاومت کردند. حضور مردم در انتخابات ۹۲ به اوباما نشان داد تحریم بر مشارکت مردم اثری نداشت.خیلی از راه حل‌ها را مردم می‌دانند.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا