طرحهای اجرایی بنیاد ملی نخبگان از دانشآموزی تا نخبگی
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به طرحهای اجرایی بنیاد گفت: تاکنون ۲۶ طرح از زمان تأسیس بنیاد اجرا شده است. برخی از این طرحها به دلایل مختلف در دورههای زمانی متوقف شدهاند، اما طرحهایی که همچنان در حال اجرا هستند، بر اساس هرم نخبگی در پنجلایه تعریف میشوند. این هرم از طبقه دانشآموزان مستعد آغاز میشود و در بالاترین سطح به نخبگان و اساتید برجسته ختم میشود.
به گزارش ایسنا، نخستین نشست شورای نخبگان با حضور حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان، سعید خدایگان قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، سعید سهرابپور مشاور رئیس بنیاد ملی نخبگان، سید حسن حسینی مشاور عالی رئیس بنیاد ملی نخبگان، علی نیکبخت معاون مستعدان و آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان و نرگس حسینمردی معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان، رضا فرجی دانا، حجتالاسلام حمید پارسانیا، محمود فتوحی فیروزآباد، علیاکبر موسوی موحدی، شجاع احمدوند، فرناز جعفرپور و امید نقشینه در محل بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
سعید خدایگان، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در این نشست با اشاره به طرحهای اجرایی بنیاد، با بیان این که این طرحها بر اساس هرم نخبگی در پنجلایه تعریف میشوند، در ادامه افزود: در لایه دانشآموزی، طرح شهاب در حال اجراست که با همکاری وزارت آموزش و پرورش به شناسایی استعدادهای برتر میپردازد. این طرح گستردهترین برنامه بنیاد در این حوزه است. در لایه دانشجویی نیز چندین طرح فعال وجود دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به طرح احمدی روشن اشاره کرد که حلقههای حل مسئله با محوریت اساتید برجسته را تشکیل میدهد و دانشجویان در این حلقهها به حل چالشهای علمی و صنعتی میپردازند و طرح شهید وزوایی که با هدف حمایت از دانشجویان ممتاز، المپیادیها و نفرات برتر کنکور طراحی شده است و شامل بستههای آموزشی، پژوهشی و فناورانه میشود.
خدایگان ادامه داد: بنیاد ملی نخبگان همچنین بهمنظور تسهیل شرایط تحصیل دانشجویان مستعد تماموقت دوره دکتری تخصصی و تمرکز بیشتر آنان بر انجام فعالیتهای علمی و پژوهشی، تسهیلات ویژهای را در قالب طرح پژوهشیار به آنان اعطا میکند تا ضمن پیوستگی مسیر علمی، پژوهشی، دانشجویان مستعد دکتری را در انجام پژوهش اصیل با رعایت زمانبندیها تشویق و حمایت کند.
توجه ویژه به دانشآموختگان دوره دکتری
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به برنامههای مربوط به دانشآموختگان اظهار کرد: در این بخش، طرح جهت که همان طرح سابق شهید شهریاری است، از دانشآموختگان دوره دکتری حمایت میکند، برگزیدگان این طرح با معرفی به دانشگاهها از شرایط استخدامی خارج از فراخوان بهرهمند میشوند. همچنین، طرح مرحوم کاظمی آشتیانی برای حمایت از اساتید جوان در بدو استخدام طراحی شده است که در قالب گرنت، مبلغی به این افراد پرداخت میشود. این مبلغ که پیشتر ۱۰۰ میلیون تومان بود، اکنون به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
تجربه موفق طرح «جهت» در ساختار کارگروههای تخصصی
به نقل از بنیاد ملی نخبگان، خدایگان در خصوص ساختار کارگروههای تخصصی شورای نخبگان بنیاد به تجربه موفق طرح جهت اشاره کرد و گفت: در طرح جهت هفت کارگروه تخصصی در بنیاد فعال هستند که شامل فنی و مهندسی، علوم انسانی، معماری و هنر، کشاورزی و منابع طبیعی و دامپزشکی، علوم پزشکی، علوم پایه و علوم بالینی میشوند. به عنوان مثال در کارگروه فنی و مهندسی، رشتههای متعددی در ذیل کارگروه تعریف شده است. در این مدل، برای هر کارگروه، یک دبیر و تعدادی عضو متخصص متناسب با پروندههای ارجاعی به عنوان داور و ارزیاب دعوت میشوند. انعطاف در ترکیب اعضای کارگروهها بسیار حائز اهمیت است، زیرا برخی از حوزهها مانند علوم انسانی بسیار گسترده هستند و نیاز به اعضای شناور دارند تا بر اساس تخصص در جلسات حضور یابند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان همچنین خاطرنشان کرد: شناوری اعضای کارگروهها و دعوت از متخصصان در رشتههای مختلف میتواند به افزایش کارایی و بهرهوری کارگروهها کمک کند.
انتهای پیام