رشد تجارت با برادران همزبان

امروز اخبار خوبی از تاجیکستان مخابره شد؛ از جمله اینکه روابط اقتصادی ایران و تاجیکستان در یک سال گذشته ۵۰ درصد رشد داشته، دو طرف ۲۲ سند همکاری را امضا کردند، قول تسهیل قوانین و مقررات را دادند و رئیس جمهور مهمان‌نواز تاجیکستان از ایرانیان دعوت کرد تا در تابستان و بهار به این کشور زیبا سفر کنند.

به گزارش ایسنا، خبرهای اقتصادی امروز عمدتا تحت تاثیر سفر مسعود پزشکیان ـ رئیس جمهوری به کشور دوست و همزبان تاجیکستان قرار داشت. آنچه شاید بیش از روابط اقتصادی بین دو کشور اهمیت دارد همدلی و مهربانی بین دو ملت است. این سفر فرصتی بود تا دو طرف از تمدن، فرهنگ، آیین و روحیات مشترک سخن بگویند و البته بر ظرفیتهای اقتصادی تاکید کنند. از جمله این ظرفیت ها می‌توان به گردشگری، حمل و نقل، فناوری دیجیتال، کشاورزی و مهندسی اشاره کرد که در ۲۲ سند همکاری مشترک به امضای روسای جمهور دو طرف رسید.

پزشکیان در همایش تجاری، گردشگری و سرمایه گذاری تاجیکستان و ایران تاکید کرد: ما در دولت ایران، مقررات و قوانین و عوارض گمرکی و تجارت ترجیحی را تسهیل خواهیم کرد تا بتوانیم راحت با شما تجارت کرده و آماده ایم همه موانع ممکن بر سر را سرمایه گذاری و تجارت را حذف کنیم.

امامعلی رحمان ـ رئیس جمهور تاجیکستان نیز در این نشست، زبان مشترک را عامل تحکیم روابط ایران و تاجیکستان دانست و بیان کرد: ایران تمدنی بی‌نظیر در دنیاست. ما از پیشرفت‌های ایران بسیار خوشحال هستیم. اطمینان دارم که در نشست امروز، تحکیم و گسترش سرمایه‌گذاری‌های تجاری، اقتصادی و گردشگری با همکاری‌های دو کشور دوست و برادر موثر خواهد بود.

عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد که در این سفر، رئیس‌جمهور را همراهی می‌کند در کانال تلگرامی خود با اشاره به اینکه حجم تجارت ۳۸۰ میلیون دلاری ایران و تاجیکستان با رشد ۵۰ درصدی در یکسال گذشته نشان می‌دهد که ظرفیت بالایی برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور وجود دارد.

توسعه روابط با کشورهای منطقه خوب است اما چه بهتر که محدودیت مبادلات تجاری و اقتصادی برای ایران از بین برود. از جمله این محدودیتها می‌توان به مساله FATF اشاره کرد که برطرف کردن آن با اذن رهبری هم‌اکنون در مجمع تشخیص مصلحت نظام و به گفته رئیس مجمع، به دور از نگاه افراط و تفریط در حال بررسی است. اگرچه بعضی تندروها نسبت به این مساله واکنش منفی نشان دادند اما به یاری خدا این سد از راه تجار ایرانی برداشته می‌شود.

نپذیرفتن قوانین بین‌المللی گروه ویژه اقدام ملی، تنها در یک فقره به از دست رفتن بازار خدمات فنی مهندسی و هدررفت ۲۵ میلیارد دلار درآمد ارزی منجر شده است. آنطور که رئیس انجمن انبوه‌سازان استان تهران گفته است ما دومین کشور توانمند در صدور خدمات فنی و مهندسی در تمام دنیا هستیم اما نپذیرفتن FATF باعث شده تا ترکیه جایگاه ما را در جهان بگیرد.

گزارش دیگری که امروز مورد توجه قرار گرفت مربوط به همکاری ایران با یکی از کشورهایی است که روابط استراتژیک با ایران دارد. معاهده مشارکت جامع راهبردی میان ایران و روسیه که نخستین بار در سال ۱۳۷۹ امضا و در سال ۱۴۰۰ تمدید شد، زمینه‌ساز تحولات گسترده‌ای در همکاری‌های دوجانبه این دو کشور شده است. سفر پیش رو مقامات ایرانی به روسیه و تمرکز بر صادرات گاز روسیه به ایران نشان‌دهنده تلاش دو کشور برای تقویت روابط در حوزه‌های استراتژیک، به‌ویژه در بخش انرژی، حمل‌ونقل و تجارت است. یکی از محورهای اصلی این همکاری، تبدیل ایران به هاب منطقه‌ای انرژی از طریق انتقال گاز روسیه به ایران و بازصادرات آن است.

حالا که صحبت از انرژی شد به این نکته هم اشاره کنیم که قیمت نفت ایران در یک ماه اخیر ۰.۳ درصد رشد داشته است. سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در گزارش ماهانه خود از بازار نفت در ژانویه، اعلام کرد قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در دسامبر به ۷۳ دلار رسید که ۱۹  سنت معادل ۰.۳ درصد در مقایسه با قیمت ۷۲ دلار و ۸۱ سنت در نوامبر، افزایش داشت. میانگین قیمت نفت سنگین ایران در سال ۲۰۲۴، به ۷۹ دلار و ۷۱ سنت در مقایسه با ۸۳ دلار و ۱۳ سنت در سال ۲۰۲۳ رسید.

سری به حوزه ارزهای دیجتال بزنیم. ظاهرا قیمت بیت‌کوین از نرخ تورم آمریکا تاثیر گرفته است. بیت‌کوین به رشد خود ادامه داد و بیش از ۲ درصد افزایش یافت و به ۹۹ هزار دلار رسید. به احتمال زیاد آخرین گزارش تورم در ایالات‌متحده که تورم سالانه در ماه دسامبر را ۲.۹ درصد اعلام کرد به این مسیر صعودی کمک کرده است. قیمت ارزهای دیجیتال را در این گزارش مشاهده کنید.

آخرین خبر از بسته‌ اقتصادی امروز هم به تاثیرپذیری بازار بورس آسیا از تورم آمریکا مربوط می‌شود. با ارزیابی معامله‌گران از انتشار داده‌های قیمت مصرف‌کننده ایالات‌متحده که مطابق با انتظارات، در ماه نوامبر ۲.۹ درصد افزایش یافت، سهام در آسیا و اقیانوسیه در روز پنجشنبه (۱۶ ژانویه) صعود کرد؛ این انتظارات بازار را تقویت کرد که فدرال رزرو در نشست بعدی خود نرخ بهره را کاهش دهد.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا