چالشهای پیش روی ترامپ
استاد ژئوپلتیک دانشگاه معتقد است سیاستهای ترامپ در دوره جدید ریاست جمهوری با تاکید بر اولویت دادن به مسائل داخلی آمریکا همراه خواهد بود، اما در سیاست خارجی احتمالا با اروپا، ناتو، چین و حتی نتانیاهو دچار مشکل شود.
به گزارش ایسنا، «دونالد ترامپ» روز دوشنبه ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ در کنگره آمریکا، بهعنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا سوگند یاد کرد. او در نخستین ساعات حضور خود در کاخ سفید فرمانهای بسیاری را صادر و یا فرمانهای «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا را لغو کرد. خروج از توافق اقلیمی پارس، عفو افرادی که به ساختمان کنگره حمله کرده بودند، خروج از سازمان بهداشت جهانی، امن کردن مرزهای جنوبی، اعلام وضعیت اضطرار ملی در مرزهای جنوبی، توقف خرید نفت از ونزوئلا و تعلیق کمکهای آمریکا به اوکراین بخشی از اقداماتی است که ترامپ در نخستین ساعات ریاستجمهوری خود انجام داده است.
برخی از اظهارات ترامپ با واکنش مقامات از سوی کشورهای مخاطب مواجه شد. «مائو نینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به اظهارات رئیسجمهور آمریکا مبنی بر «اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات کالا از چین از ماه آینده»، بار دیگر تاکید کرد که پکن از منافع ملی خود محافظت خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه چین همچنین تاکید کرد: «در جنگهای تجاری هیچ برندهای وجود ندارد.»
همچنین «نانسی پلوسی» عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا در واکنش به اقدام ترامپ در عفو افرادی که به کنگره حمله کرده بودند، تاکید کرد که اقدامات رئیسجمهور توهینی ظالمانه به سیستم قضایی ما و قهرمانانی است که در حین حفاظت از کنگره و قانون اساسی دچار جراحات جسمی و آسیب شدند.
اولویت نخست ترامپ مسائل داخلی آمریکاست
«عبدالرضا فرجیراد» در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از نخستین اقدامات و اظهارات «دونالد ترامپ» بهعنوان رئیسجمهور جدید آمریکا همزمان با ورود به کاخ سفید، گفت: آنچه از اظهارات ترامپ میتوان متوجه شد، اینکه اولویت نخست او مسائل داخلی آمریکا است؛ از مساله مهاجرت، مرزها تا تورم، سرمایهگذاری ثروتمندان آمریکا و همچنین تعرفههادر اولویتهای ترامپ قرار دارد و این موضوعات را در فرمانهایی که صادر کرده میبینیم.
وی افزود: علاوه بر این یکسری مسائل فرعی هم اتفاق افتاده که شاید اخلاقی نبوده و ترامپ به آن پرداخته است مانند عفو افرادی که به کنگره حمله کردند؛ در حالی که این موضوع خلاف مقررات آمریکا و امنیت و ثبات این کشور است.
دیپلمات پیشین کشورمان با تاکید بر اینکه «اولویت نخست ترامپ مسائل داخلی است»، اظهار کرد: در مسائل مرتبط با سیاست خارجی نیز بیتوجه نبوده، اما تاکید ترامپ بر این است که آمریکا در هیچ جنگی وارد نشود و پولهای خود را بیخودی هدر ندهد. حتی در مورد محیط زیست هم که مقرر شده بود سالانه ۵۰ میلیارد دلار پرداخت شود و در دوره بایدن بخشی از این اعتبارات تامین و پرداخت شد و مابقی مانده بود، ترامپ به طور کلی این مصوبه را حذف کرد. همچنین از سازمان بهداشت جهانی که آمریکا باید سالانه به آن کمک کند، بار دیگر خارج شد.
فرجی راد همچنین بیان کرد: بنابراین تاکید ترامپ بر صلح است و اینکه آمریکا در هیچ جنگی دخالت نکند و چه بسا کمک کند تا جنگهای دیگر نیز پایان یابند مانند اوکراین که در اظهاراتی هم مطرح کرد اگر پوتین آمادگی ندارد در مورد صلح اوکراین گفتوگو انجام شود، تحریمهای بیشتری را اعمال کند.
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه ادامه داد: در موضوعات مربوط به خاورمیانه نیز ترامپ برای آتشبس در غزه به نتانیاهو فشار آورد و دیدیم که حماس هم اعلام کرد که آمادگی دارد با نماینده آمریکا گفتوگو کند، اما در ارتباط با ایران «برایان هوک نماینده آمریکا در امور ایران» را که خود تعیین کرده بود، اخراج کرد و احتمالا به این دلیل که گفته بود آماده فشار حداکثری به ایران هستیم.
وی تصریح کرد: گویی ترامپ به اطرافیان و مسئولین دولتش گفته درباره ایران مصاحبه نکنند حتی اگر منفی باشد. لذا به نظر میرسد در حال بررسی هستند که در رابطه با ایران چه کار کنند و مشاور ترامپ هم گفته بود در ژانویه به جمعبندی میرسیم.
در ارتباط با عملکرد ترامپ در قبال ایران باید صبر کرد
دیپلمات پیشین کشورمان در ادامه گفت: به طور کلی در سیاست خارجی آنچه ترامپ تاکنون نشان داده، از جنگ فرار میکند و نمیخواهد هزینه دهد، اما به نظر با اروپا، ناتو و چین دچار مشکل خواهد شد، در رابطه با ایران باید صبر کنیم تا سیاست و برنامهاش مشخص شود، اما احتمالا انتخاب اول ترامپ مذاکره باشد اگر نتیجه نگیرند وارد درگیری نظامی با ایران نمیشود شاید در قالب فشار حداکثری و یا تحریمهای نفتی اقدامی انجام دهند.
فرجی راد افزود: فکر میکنم ترامپ با اروپا روابطی که دموکراتها داشتند را نداشته باشد، دیدیم که نخستوزیر فرانسه به صحبتهای ترامپ واکنش نشان داد و یا رئیسجمهور پاناما به سازمان ملل شکایت کرد. حتما با کانادا، مکزیک و چین روابطشان بدتر از امروز باشد. همچنین ممکن است با نتانیاهو تنش بیشتری را شاهد باشیم و فشار مضاعفی را برای اجرای طرح ۲ کشوری یا طرح ابراهیم اعمال کند چرا که دولت نتانیاهو بسیار تندرو بوده و خیلی از خواستههای ترامپ را نخواهد پذیرفت.
وی خاطرنشان کرد: در دولت جدید ترامپ تصور میکنم تنش وجود داشته باشد اما درگیری کمتر خواهد بود، سیاست ترامپ بیشتر سیاستهای توجه به داخل است.
انتهای پیام