سامانه موشکی ضد تانک UMTAS ترکیه
UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi)، یک سامانه موشکی ضد تانک دوربرد ساخت ترکیه است که برای انهدام اهداف زمینی به شدت زره پوش از جمله تانکها طراحی شده است. این سامانه موشکی که توسط شرکت ترکیهای روکتسان توسعه یافته است، میتواند به تصویربرداری مادون قرمز یا هدایت لیزری مجهز شود. نسخه هدایت با لیزر این سامانه L-UMTAS نامگذاری شده است.
به گزارش رویداد ۲۴، موشکهای UMTAS عمدتاً از طریق بالگردهای تهاجمی T ۱۲۹ ATAK و AH-۱ W کبرا پرتاب میشوند. آنها همچنین برای سایر سکوهای هوایی، زمینی و دریایی مانند هواپیماهای تهاجمی سبک، وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین، سکوهای ثابت زمینی، خودروهای جنگی پیاده نظام و هلیکوپتر دریایی سیکورسی SH-۶۰ B مناسب هستند.
این سیستم تسلیحاتی با هلیکوپترهای تهاجمی T ۱۲۹ ATAK و AH-۱ W کبرا متعلق به نیروهای مسلح ترکیه و همچنین بالگردهای دریایی SH-۶۰ B Seahawk نیز عملیاتی شده است.
توسعه سامانه موشکی UMTAS
قرارداد طراحی و توسعه سامانه موشکی ضد تانک UMTAS که با نام Mizrak-U نیز شناخته میشود، در سپتامبر ۲۰۰۵ امضا شد.
نوع هدایت لیزری L-UMTAS مراحل توسعه و صلاحیت پرواز را در سال ۲۰۱۵ پشت سر گذاشت. در طول پروازهای آزمایشی، این موشک با موفقیت از بالگردهای T ۱۲۹ ATAK و SH-۶۰ Sea Hawk به ترتیب به سمت اهداف زمینی و دریایی پرتاب شد.
هاولسان، توسعه دهنده نرم افزار و سیستم، شبیه سازی موشک ضد تانک UMTAS را برای هلیکوپتر T ۱۲۹ ATAK که میتواند تا ۱۲ سلاح UMTAS را حمل کند، ارائه کرد.
سازنده موشک لهستانی مِسکو و روکتسان در نمایشگاه تجاری MSPO ۲۰۱۵ توافقنامهای را برای تولید مشترک سامانه موشکی UMTAS امضا کردند.
روکتسان در سپتامبر ۲۰۱۵ قراردادی را با کارخانه هوانوردی نظامی لهستان WZL-۱ برای استقرار موشکهای UMTAS بر روی هلیکوپترهای نظامی میل-۸، میل-۱۷ و میل-۲۴ ساخت روسیه امضا کرد.
روکتسان در دسامبر ۲۰۱۵ در یک پرتاب آزمایشی دو موشک UMTAS را از یک هواپیمای بدون سرنشین تاکتیکی تی بی ۲ بیرق دار شلیک کرد.
ایرباس در ماه ژوئیه قراردادی را با روکتسان امضا کرد تا هواپیماهای نظارتی و حمل و نقل C ۲۹۵ W را با موشکهای L-UMTAS مسلح کند.
طراحی و هدایت سامانه موشکی UMTAS
موشک هدایت دقیق UMTAS دارای ۱.۸ متر طول و ۱۶۰ میلی متر قطر و ۳۷.۵ کیلوگرم وزن است. این موشک دارای چهار بال کوتاه در قسمت میانی و چهار باله کنترل آیرودینامیکی در قسمت دم برای کنترل پرواز است.
جستجوگر تصویربرداری مادون قرمز یا جستجوگر لیزری نصب شده بر روی دماغه، دقت بالایی را برای سلاح ضد تانک فراهم میکند.
این موشک قابلیت عملیات در دو حالت عملیات آتش و فراموش کردن و شلیک و به روز رسانی را دارد. حالت آتش و فراموش کردن این سلاح را قادر میسازد تا پس از روشن شدن هدف در مسیر خود حرکت کند.
در حالت شلیک و به روز رسانی، اپراتور میتواند اطلاعات هدف را به روز کند یا در حالی که موشک در حال پرواز است، هدف را تغییر دهد. این حالت همچنین به اپراتور اجازه میدهد تا اطلاعات لحظهای را دریافت کند و ارزیابی آسیب جنگ را انجام دهد. انتقال داده بین موشک و سکوی پرتاب توسط یک پیوند داده RF دو طرفه ارائه میشود. سیستم موشکی UMTAS همچنین دارای قابلیت قفل قبل از پرتاب و قفل پس از پرتاب است.
سرجنگی با قابلیت انفجار پشت سر هم
موشک UMTAS از هوا و سطح پرتاب دارای سرجنگی با قابلیت انفجار پشت سر هم است که کشندگی بالایی در برابر تانکهای نبرد اصلی مدرن مجهز به زره واکنشی مدرن انفجاری فراهم میکند.
جزئیات پرتابگر سامانه موشکی UMTAS
موشک انداز UMTAS با وزن تقریبی ۶۰ کیلوگرم میتواند تا چهار موشک ضد تانک دوربرد حمل کند. پرتابگر مطابق با رابطهای استاندارد MIL-STD-۱۷۶۰ و MIL-STD-۱۵۵۳ برای ادغام با هواپیمای نظامی طراحی شده است.
عملکرد موشک ضد تانک UMTAS
موشک ضد تانک UMTAS با استفاده از سوخت جامد کامپوزیت بدون دود مبتنی بر HTPB دارای برد شلیک موثر بین ۰.۵ تا ۸ کیلومتر است. این موشک قادر است با اهداف زرهی و واحدهای مکانیزه دشمن تحت هر شرایط آب و هوایی در کل شبانه روز درگیر شود.
مشخصات فنی کلی UMTAS
نوع پروژه: سامانه موشکی ضد تانک
سازنده: روکتسان
طول: ۱.۸ متر
قطر: ۱۶۰ میلی متر
وزن: ۳۷.۵ کیلوگرم
حداکثر برد: ۸ کیلومتر